Berättelsen om den förlorade krukväxten

Och krukväxten stod där, bördig, fuktig, i all sin prakt, men kände att något saknades. Hon blickade ut över landskapet och staden och såg människorna gå förbi. Hon hörde tågen som dundrade förbi och fåglarnas kvittersång. Hon började tänka att hon längtade ut. Fönstret var tunt och genomskinligt, men hur mycket hon än tryckte sina blad mot fönsterrutan hittade hon inte ut.

Till slut knackade hon försiktigt mot snön utanför och frågade: “Snälla, jag vill ut! Hjälp mig!” Snön tittade upp mot krukväxten och svarade: “Men om du kommer hit, kommer du att frysa om rötterna och dina blad kommer att falla i kylan.” Krukväxten svarade: “Men världen ser så vacker ut och hur varmt och tryggt det än är här, skulle jag ändå bara förbli fånge mellan ett fönster och ett draperi. Min ägare är god, men han är sträng och här finns inte tillräckligt med syre. Sätt mig fri!!!”

Två lekande barn gick förbi och slängde hårt några snöbollar mot fönstret, som med ett duns gick sönder. Krukväxten ramlade ut och välkomnades ömt i snöns famn. Hon frös, hon blev rädd, hon kände ånger, hennes blad förtvinade och dog…. Men hon andades ändå frihet och syre och väta som höll hennes rötter vid liv.

En dag kom en äldre kvinna förbi, hon såg de mörka grenarna och de kämpande rötterna. Hon kände försiktigt på stammen och tänkte “Det här kan bli något fint”, så hon tog krukväxten och planterade henne i sin trädgård. Solen sken och våren kom och en dag vaknade försiktigt den en gång fångna och sedermera tynande växten och såg sig själv förvandlad till en stor, vacker, prunkande, livfull och leende trädgårdsväxt. Hon var fri, men ändå tillräckligt trygg för att känna att hon funnit sin plats på jorden.

Reply