Den dag då jag träffade Zlatans kompis

Jag träffade en man som hette Behman på 7eleven i Malmö för några veckor sedan.

Jag var nyss hemkommen från Peru, mitt andra hemland. Jag hade förstått att jag landat i Sverige igen efter två månaders resa och var i något slags skede av “jämförelse” mellan dessa två länder och vad som är bäst/sämst och var jag mår bäst/sämst….

Behman, butiksbiträdet på 7eleven, räddade min kväll. Jag hade släntrat bort dit ensam i tunga tankar, i hopp om att finna lite andrum och möjligen kaffe.

“Det kunde varit värre, säger kurderna”, sa Behman. “Om bilen krockar - det kunde varit värre!” fortsatte han på bruten vacker svenska. “Man ska tacka Gud för allt, ALLT. Det kunde varit värre!”

“Idag du har pengar i fickan, kanske inte imorgon. Det kunde varit värre! Idag du har hälsa och skrattar, imorgon kanske du har inga ben. Det kunde varit värre! Vem har sagt att du alltid ska ha det bra?”

Och så underströk han än en gång: “Det är dåligt, men inte värre. Det kunde varit värre!”

“Du kan inte ta någonting för givet, INGET. Så tacka Gud. Du vet inte hur bra du har det. Du klagar, det är kallt. Om du är i värmen, kanske du inget hus har! Det kunde varit värre!”

Och som pricken över i:et, sa den fine Behman: “Har du en syster som är lika vacker som du?” “De är vackrare!” svarade jag. “Nej, det tror jag inte. De kan inte vara vackrare än du!”

Jag skrattade högt, i trötthet, sotig under ögonen, där jag satt med min caffe latte. “Varför du skrattar?” undrade Behman. ”Man blir gladare av dig än av en predikant….” ”Va, är jag en sektledare nu? Jag säger bara sanningen!”

“Du är en bra person!” fortsatte han. “Eh, tack, men jag är ingen ängel!” svarade jag blygt.

Han började sopa golvet och sa samtidigt: “Man kan inte vara ängel. Man kan bara vara människa. Man gör så gott man kan, man försöker göra gott och så (med höjd röst och blicken riktad mot mig) det är Gud som dömer dig.”

“Behman, du är mitt bönesvar ikväll”, log jag tillbaka.

“Förresten”, avslutade han. “Du kommer inte tro mig men jag gick i samma skola som Zlatan. Vi var kompisar. Han kommer ihåg mig! Sist vi sågs kom han fram till mig och sa: Hej, Behman. Och han uttalade rätt. Han kom ihåg mitt namn!”

Det förvånar mig inte ett dugg! Vem glömmer bort Behman, sanningssägaren på 7eleven….

/Verooooo

5 Responses Subscribe to comments


 1. Anky

  Syster: roligt samtal! Ta åt dig av allt beröm. Du är definitivt vackrare än mig. Älskar dig, sys!

  Okt 11, 2011 @ 11:36 f m


 2. Malin Gusto

  …varför kan vi inte bara lyssna på alla kloka och positiva med människor… vi krånglar till det för oss… konsten att leva är att vara nöjd för dagen, vakna på morgonen och njuta av solen, regnet, molnen, blåsten, kylan.. drickan en god kopp te i lugn och ro, använda sin favorit tvål med favorit doften…steg ett för mig… stanna upp.. stressa inte… allt löser sig.. kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam fina du! :)

  Okt 11, 2011 @ 5:50 e m


 3. veronicaschelander

  Om man tar åt sig fööööör mkt, kanske man oxå tar åt sig fööööör mkt av alla negativa kommentarer man hör? Men man kan ju bli lite glad en stund åt det gulliga i situationen, när man är trött o osminkad o ändå får en komplimang :) För övrigt ser du ut som en milfig inkaprincessa slash Helena Christensen, hahaha. Hjälp, så härligt ytligt! Kommer du ihåg när vi var typ kära i Markus Schenkenberg, som var all muscles but no brains?!!!! Det var tider det :D Puss, sys!!!

  Okt 11, 2011 @ 10:22 e m


 4. veronicaschelander

  Hej Malin! Jag skrev….o så försvann allt…det kunde varit värre ju…? Men idag är verkligen upp o nervända dagen för mig. Du vet, en sån där dag, då man vaknar o inser att man är yr, har ont i huvet, att man missat tåget och skäms för att gå i hello kitty-strumpor i öppna skor…(måste nog börja köpa vanliga strumpor också). Sen trasslar alla sladdar ihop sig, man får inget jobb gjort, osv….MEN så finns TUSEN andra saker att vara glad över. Som att jag ska äta nu, hahaha och kolla på en chickflick med min vän. Så nu slutar jag blarra. Och imorgon ska jag vakna och andas djupt och känna vinden o allt det där i min kind- och kanske bara vara tacksam… :D Pusspåre o tack för fina krämer som jag njuuuuter av. Hur visste du att jag är en sån tjej? Som njuter av mjuka krämer, goda dofter och helst om ämnena känns ÄKTA och NATURLIGA. Everything´s gonna be alright. KRAAAAAAAAAM!!!!! <3

  Okt 14, 2011 @ 7:41 e m


 5. Eve

  massor med kramar till dig gumman! :) <3

  Nov 22, 2011 @ 10:36 e m

Reply